Ingredienser

Her er en oversigt over de basis ingredienser jeg altid har i mit køkken.

Olier:

Mine basis olier/smør er:

        Olier:
Egenskab:
Avokado

Kokos

Hørfrø

Oliven

Sesam

Raps

Gammeldags kærnet smør
Stegning
X
X

X

X
X
Bagning

X

X
X
X
X
Over maden
X

X
X
X


Dressing
X


X
X
X


Melsorter:
Brøddej af glutenfrie melmix er ofte meget mere klistret end almindelig brøddej, og derfor er det nemmest at hælde dejen i en form eller sætte den på bagepapiret med et par skeer.
Når du bager i brødforme eller f. eks. muffinsforme af papir kan du pensle lidt fedtstof i bunden så slipper brødet lettere.

Glutenfrie brødblandinger fra Schär eller Finax
Sesammel
Rismel el Fuldkorsrismel
Boghvedemel - meget sarte glutenintolerente reagerer på dette
Hirsemel
Majsmel el. fuldkorsmajsmel
Maizena
Quinoamel

FiberHusk til bagning:
FiberHUSK® gør det lettere at få succes med din glutenfri bagning. Gluten er en nyttig bestanddel i melet, der gør dejen elastisk og får den til at hæve. Derfor er det svært at opnå et godt bageresultat, når man bager med glutenfri meltyper som majs, hirse, ris og boghvede.

Glutenfrit bagværk er ofte dyrt, og mange med glutenallergi bager derfor selv deres brød og kager. FiberHUSK® gør det nemmere at bage glutenfrit. De pulveriserede frøskaller i FiberHUSK® har nogle af de samme egenskaber som gluten, uden at indeholde et eneste spor af det allergifremkaldende protein. Du kan altså slippe for, at dit glutenfrie bagværk virker tungt og smuldrer. Når du tilsætter FiberHUSK® til dit glutenfrie bagværk, giver det et mere luftigt og formfast brød og en skærefast kage.

HUSK:
HUSK består af frøskaller fra den indiske plante Plantago ovata Forsk.- også kendt som Ispaghula Husk eller Psyllium frøskaller. De indeholder 85% fibre og er som andre plantefibre vanskeligt fordøjelige. De binder væske til sig og bruges i opskrifter, hvor der ønskes et højere fiberindhold. Kan købes på apoteket, i supermarkeder, Matas og helsekosten. Se også FiberHusk.

Sødemidler:
Jeg kombinerer som regel flere forskellige sødemidler. Det skyldes, at de hver især har en smule bismag, der reduceres, når de kombineres. Sødemidlerne kan som regel erstattes med andre af slagsen, men der skal naturligvis tages højde for deres volumen i bageopskrifterne.

Sukrin:Sukrin er et naturligt sødemiddel baseret på sukkeralkoholen erythriol, der naturligt forekommer i f.eks. pærer og svampe. Fordelen ved Sukrin er, at det ser ud og føles som sukker og derfor kan erstatte sukker i bagværk. Det har et GI på 0 og fås også i en flormelisudgave, der kaldes Sukrinmelis. Således kan man også få glasur på sine kager.
Dog har Sukrin en kølig eftersmag, som nogle ikke bryder sig om.
Både Sukrin og Stevia indeholder 0 kalorier, til dem der regner med den slags. Kan som regel erstattes af andre sødemidler, f.eks. Sukrin+. I kageopskrifter kan det dog kun erstattes af Sukrinmelis med samme resultat. Købes i helsekosten og visse Matasforretninger.

Sukrin Gold:
Sukrin Gold er baseret på erythritol (sukrin), stevia samt tagatose (findes i mælk), glycerol (findes i humle og vine) og maltekstrakt. Smagen minder en smule om brun farin og produktet giver ikke så kold en eftersmag som sukrin. Produktet indeholder 15 kalorier pr 100 gram og har et glykæmisk indeks på 1. Købes i helsekosten.

Sukrinmelis:
Sukrinmelis er fremstillet på samme måde som Sukrin, men har den helt fine struktur som flormelis. Det kan derfor bruges til glasur, og jeg bruger det også i chokolade og marcipan, hvor jeg ikke ønsker den knasende fornemmelse af sukker. Købes i helsekosten.

Sukrin+:
Sukrin+ er Sukrin, som er smeltet sammen med Stevia. Den har samme knasende sukkerkonsistens som Sukrin, men er dobbelt så sød. Man skal derfor kun bruge den halve mængde. Sukrinen fjerner noget den lakridsagtige bismag, som Stevia ellers er kendt for, og tilsætningen af stevia nedtoner til gengæld Sukrins kølighed. Den er fin til smoothies, pandekager, chokolade og andre opskrifter, hvor man ikke har behov for sukkerets fylde. Til kageopskifter er den ikke så velegnet som Sukrin. Kan som regel erstattes med Sukrin eller andre sødemidler, men husk at justere mængden. Købes i helsekosten.

Vaniljepulver:
Korn fra vaniljestangen uden tilsat sukker. Kan købes i større supermarkeder eller hér, og kan selvfølgelig erstattes af korn fra vaniljestang.

Vaniljestænger:
Kvalitetsvaniljestænger der er billigere end i supermarkedet kan købes hér.

Agavesirup:
Agavesirup er udvundet fra den mexicanske agaveplante og bruges som sødemiddel. Søder mere end sukker og har et GI på 15. Er god i kombination med Sukrin til at søde chokolade og konfekt og kan købes relativt billigt i supermarkederne. Kan i de fleste opskrifter erstattes af honning eller andre sødemidler.

Stevia:
Stevia er verdens sødeste plante. Den har i århundreder været anvendt som sødemiddel blandt andet i Japan og er for nyligt blevet godkendt i Europa. Her taler vi derfor om et 100% naturligt sødemiddel, der søder 300 gange mere end sukker og har et GI på 0.
Da man kun skal bruge en ganske lille smule for at få den søde smag, kan Stevia ikke erstatte sukker i f.eks. kager, hvor sukkerets volumen har betydning for kagens konsistens. Desuden har Stevia en lidt bitter, lakridsagtig eftersmag. Kan erstattes med andre typer sødemidler. Købes i helsekosten eller hér.

Frø, Kerner, Bær og Nødder
Chiafrø:
Chiafrø er et frø fra Syd- og Mellemamerika, der har et højt indhold af blandt andet omega-3, proteiner og kostfibre. Det er et naturligt produkt med neutral smag og lugt. Hvis frøet ristes, kan man ane en nøddeagtig smag, men blandes frøene med andre ingredienser, er de helt smagsneutrale.
Jeg bruger dem i bagværk sammen med andre frø og kerner. Kan erstattes af hørfrø. Fås i helsekosten, større supermarkeder.

Sesamfrø:
De er velegnet i kager, brød og i salat
Indeholder: 50 pct. sesamolie, 25 pct. jern og resten af fibre, vitaminer og mineraler. Desuden er sesamfrø rige på magnesium og fosfor, som er vigtige for nerver og muskler. Malede sesamfrø bliver til kal­ciumrig tahin.

Hørfrø:
De er velegnet i kager, brød og i salat
Indeholder: De er meget fiberrige og gode for fordøjelsen. De fungerer som en kost i kroppen og fejer giftstoffer ud af kroppen, bl.a. menes de sammen med andre fibre at kunne forbygge tarmkræft. De menes også at kunne hjælpe på overgangsalder-gener. Men de skal bruges med forsigtighed, for de er meget kalorierige.

Pinjekerner:
Pinjekerner er frøene der sidder i pinjernes meget store kogler.
De er velegnet i salater, pastaretter, kager, snacks, rist dem på en tør pande før brug.
Indeholder: B-vitamin, E-vitamin og mineraler.

Græskarkerner: 
De er velegnet i kager, brød og i salat. Evt. rist dem i lidt salt og spis dem som snack
Indeholder: Zink (godt mod sukkertrang) og sunde Omega-3 fedtsyrer og gavnlige for immunforsvaret.

Solsikkekerner: 
De er velegnet i kager, brød og i salat. Evt. rist dem i lidt salt og spis dem som snack.
Indeholder: E-vitaminer som bevæger sig gennem kroppen og er vigtig for reparationsprocesser i f.eks. cellemembranerne.

Gojibær:
Det er en almindelig kinesisk lægemiddelsurte. Bæret har gennem generationer været kendt for at styrke bl.a. synet, og have en almen helsefremmende effekt.
Gojibær smager af en mellemting mellem tranebær og kirsebær. Konsistensen og udseendet minder mest om en tørret rosin.
Indeholder: Gojibær er meget rige på forskellige næringsstoffer. De indeholder bl.a. 18 forskellige aminosyrer ud af de 20 som man i dag kender til, samt 7 af de 8 livsnødvendige aminosyrer. Derudover indeholder de 21 grundstoffer - herunder kobber, zink, jern, kalcium, selen og germanium. De indeholder et fuldstændigt spektre af antioxidanter inkl. Betacaroten og zeaxtin. Bærene har meget højt indhold af C-vitamin. De indeholder også betasitosterol, som bidrager til sænkning af kolesteroltallet. Slutteligt indeholder bærene solaventivon, som er et meget kraftigt antibakteriologisk emne.

Tørret tranebær:
Indeholder C-vitamin og er forebyggende mod blærebetændelse

Mandler:
De er velegnet til snack, ristede med salt eller glaserede med sukker, desserter, salat, ristede til fisk, vegetar- eller kyllingeretter, konfekt, en vigtig ingrediens i risalamande og i marcipan. 
Indeholder: E-vitaminer og mineraler. Har et højt indhold af fibre, der begrænser optaget af mandlernes fedt i tarmene.

Hasselnødder:
De er velegnet i salater sammen med tørrede bær, blandet med bulgur eller ris, kagefyld og desserter. Indeholder: Mineraler, E-vitamin, som i kombination med enkeltumættede fedtstoffer, er en kraftig antioxidant

Valnødder:
Velegnet til konfekt, pynt på kager, til ost, og i Waldorffsalat. 
Indeholder: Gavnlige fedtstoffer, over 10 procent omega 3.

Cashewnødder:
De er velegnet til snacks, thairetter og andre asiatiske retter. Ristes på en tør pande, det fremhæver smagen og gør nødderne sprøde.
Indeholder: B-vitaminer og mineraler.

Paranødder:
De er velegnet som de er, til müsli, konfekt og i frugtsalater. Nødderne har en sød og fyldig smag.
Indeholder: E-vitamin,B-vitaminer og mineralerne kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern og zink.

Pekannødder:
De er velegnet i konfekt, kager og desserter, og som andre nødder, smagen er mild og sød. Spises også ristede og saltede.
Indeholder: Meget flerumættet fedt. 80 procent af nødden er fedt, pekannød har det højeste fedtindhold af alle nødder, indeholder også zink og selen.

Mælkeprodukter:
Jeg bruger fløde, smør, græsk yoghurt og skyr i opskrifterne. Hvis man ikke tåler mælkeprodukter, kan fløde ofte erstattes med kokosmælk, smør med kokosolie og græsk yoghurt og creme fraiche med den fede del af kokosmælken. Man kan også forsøge med sojaprodukter.

Øvrige:
Proteinpulver: 
Protein er den vigtigste byggesten i vores krop og mætter mere end fedt og kulhydrater. Det forsinker kulhydraternes vej ud i blodet og er derfor med til at blodsukkerudsving, der efterfølgende kan resultere i sukkertrang. Efter træning er protein essentielt, da kroppen bruger det til restitution. Jeg bruger proteinpulver til smoothies, proteinbarer og bagværk. Der er mange forskellige produkter på markedet, der blandt andet laves af soya, mælk, ris, hamp og ærter.
Jeg fortrækker proteinpulveret fra Sun Warrior, da det er raw og af en høj ernæringsmæssig kvalitet. Det fås både som ren risproteinpulver og som en blanding af ærte-, hamp- og tranebærprotein. Blandingsudgaven (Warrior Blend) er også tilsat kokosolie og fibre (og er sødet med Stevia) og kan derfor bruges som en regulær måltidserstatning og er god til smoothies, proteinbarer og pandekager. De sødedeudgaverer ret søde.
Den almindelige Protein er god til kager og retter, hvor man ikke ønsker fibrenes fortykkende egenskaber. Begge udgaver fås med vanille-, chokolade- eller neutral smag. De er desværre dyre (449 er vejledende pris i helsekostforretningerne), men man kan være heldig at finde dem på nettet til under 400 kroner for et kilo (de fås ikke i mindre poser) - f.eks. her til 398 inklusiv forsendelse.
Jeg har også benyttet ImmunoPro valleprotein, der kan købes her, og selvfølgelig kan man også vælge et almindeligt valleproteinpulver - spørg i helsekosten eller i Matas, men vær opmærsom på, at proteinindholdet skal liggepå mindst 80 %, og at der selvfølgelig ikke skal være tilsat sukker eller sødemidler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar